Get Adobe Flash player
Főmenü
Tanév rendje
Kép találomra
kiallitas003.JPG
Címlap Iskola

postheadericon Az iskola története

Az iskola története

Az 1967-es tanévet iskolánk szakközépiskolaként kezdte meg, ennek megfelelően megnevezése Technikumból Hild József Építőipari Szakközépiskolára változott. Ebben az időben működött intézményünkben esti és levelező tagozat is, és négy városban, Tatabányán, Székesfehérváron, Veszprémben és Szombathelyen kihelyezett tagozatokban is folyt képzés. Legtovább a szombathelyi tagozat működött. A 80-as évek végére a győri levelező és esti tagozat is elnéptelenedett, majd megszűnt. A szakközépiskolában a tanulók a négy évfolyam elvégzése után érettségi-képesítő vizsgát tehettek, ezzel szakközépiskolai végzettséget szereztek. Ahhoz, hogy technikusokká váljanak tanulóink, az érettségi-képesítővizsga után kétéves szakmai munkaviszony-igazolásával folytathatták tanulmányaikat egyéves levelező rendszerű oktatásban, melynek végén technikusminősítő vizsgát tehettek.

1973-ban egy tanulócsoportban megkezdődött a képzés mélyépítészeti szakon is. Így négy év elteltével a tanuló csoportok száma 8-ról 12-re, a tanulók száma pedig 270-ről 370-re emelkedett. Sajnos azonban ez az ágazat nem volt eléggé népszerű a szülők és tanulók körében, ezért az 1989/1990-es tanévben helyette is magasépítési ágazatú osztályt indított az iskola.

Az oktatásról szóló 1985. évi I. törvény értelmében iskolánkban a képzési idő 4 évről 5 évre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a tanulók a 4. év végén érettségi vizsgát tesznek, az 5. év végén pedig a képesítő vizsga követelményének teljesítésével technikus oklevelet szereznek. Első alkalommal az 1989/1990-es tanév kezdetén voltak ötödik osztályos tanulócsoportjaink, ennek következtében az eddigi 12 tanulócsoport helyett 15-öt kellett elhelyezni. Ettől kezdve az iskola tanulóinak száma 430 körül van. A három ötödéves osztályt az iskolavezetés csak úgy tudta elhelyezni, hogy megszüntette a tornaszobát, s a testnevelési órákat télen is vagy a szabadban , vagy a fedett uszodában tartották a kollégák. Az említett tanulócsoport-növekedés és az örvendetes változás, hogy az idegen nyelveket minden évfolyamon, a matematikát és fizikát pedig a harmadik és negyedik évfolyamon osztott tanulócsoportokban taníthattuk, a tantestület létszámának megkétszereződését vonta maga után.

1988 második felében az iskola igazgatója felkereste a városban tevékenykedő - s az iskolát már korábban is támogató - építőipari vállalatokat, szövetkezeteket, és támogatásukat kérte egy tornaterem megépítéséhez.

A Győr megyei Városi Tanács tervosztályának vezetőjéhez is folyamodott 1,5 millió forint támogatásáért. Az építészeti tervezést Sebők Tibor, iskolánk tanára végezte. Az új épület üzembe helyezése 1991 decemberében szép karácsonyi ajándék volt tanulóink számára. Az épület a tornatermen kívül magában foglal egy kisebb nyelvi termet, számítógép-termet, eredetileg klubnak tervezett helyiséget, amely ma szintén a számítástechnika oktatását szolgálja, egy ebédlőt az iskolai dolgozók számára, öltözőket és vizes helyiségeket, valamint tanári szobát a testnevelő tanárok számára.

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda rangsorolása szerint 1990-ben az ország 271 ipari szakközépiskolájából felvett tanulók tekintetében az első helyen szerepelt iskolánk. Hosszú évek tapasztalta, hogy érettségiző tanulóink 30-35%-a nyer felvételt. A továbbtanulni szándékozó, felvételiző és felvett tanulók aránya ma is meghaladja a 80%-ot. E számok az évek során stabilnak mutatkoznak.

Módosítás: (2015. november 03. kedd, 07:09)