Get Adobe Flash player
Főmenü
Tanév rendje
Kép találomra
kiallitas003.JPG
Címlap Hírek

postheadericon Wiener Neustadt emlékek

Wiener Neustadti emlékek

Környezettudatos építés tegnap ma holnap


Amikor hallottunk a lehetőséget, hogy egy hetet tölthetünk el egy osztrák iskolában, megtetszett a dolog. Szerettük volna megismerni az ottani szokásokat és az oktatási rendszert.
Egy hároméves projekt keretében egy, a város által biztosított területre kell energiatakarékos épületeket terveznünk.
Az ausztriai tanárok és diákok szívélyesen fogadtak minket. Minden nap volt elfoglaltságunk, sohasem unatkoztunk.
Az első hét témája az energiatakarékos építkezés alapjainak megismerése, ezen belül is a passzívház volt. Rengeteg előadásnak voltunk szem és fültanúi, amelyekből sok-sok új ismeretet szereztünk.
De nem szorultunk egy hétre a négy fal közé. Ellátogattunk egy passzívházba, amit a tulajdonosa részletesen bemutatott nekünk.
Újabb kirándulásunk helyszíne a közelben lévő Austrotherm gyár volt, ahol megismerkedhettünk a hőszigetelő anyag gyártásának teljes folyamatával.
Az iskolában is sok kísérletet mutattak be nekünk, illetve sok módszert, anyagot, lehetőséget tártak elénk. A levegőztetéstől a hőszigetelésig, a napenergia felhasználáson keresztül sok ismeretre tehettünk szert.
Az osztrák diákokkal is nagyon jó kapcsolat alakult ki, új barátságok születtek köztünk. Ez a hét ezt a 12 embert közelebb hozta egymáshoz.
Köszönjük a lehetőséget!

Résztvevő tanulók: Kiss Éva 11. b ; Horváth Alexandra 13. a ; Kopácsi Alexandra II/14. a ; Faragó Arnold 13. a ; Horváth Milán 11. a ; Mikulás Milán II/14. a

Kísérő tanárok:

Salamon Márta – némettanár
Vincze Miklós – műszaki tanár

Összeállította:
Horváth Alexandra, Faragó Arnold